Welcome on piarc.org!

PIARC (World Road Association), founded in 1909 and comprising 125 member governments from all over the world, is the global forum for exchange of knowledge and experience on roads, road transport policies and practices. With consultative status to the Economic and Social Council of the United Nations, the Association is contributing to a stable and sustainable global development of the road and transport sector.

This site uses cookies to optimize its operation. They allow you to securely access your personal space and download our publications. You accept their use by clicking on the "Accept" button.

Term of the Road Dictionary

duurzame ontwikkeling

  • Language : PIARC Road Dictionary / Dutch
  • Theme : Exploitatie Vervoer Duurzaam vervoer
  • Definition : 1. Ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen [Verenigde Naties]. Toelichting: de term deed zijn intrede in 1980, in de Wereldstrategie voor Natuurbehoud. Hij werd in 1987 naar voren geschoven in het Brandtlandrapport aan de Wereldcommissie voor Milieu en Ontwikkeling van de Verenigde Naties, en in 1992 bekrachtigd op de Conferentie van de Verenigde Naties inzake Milieu en Ontwikkeling in Rio de Janeiro. De jaren daarna werd het begrip nader uitgewerkt en in verband gebracht met een aantal principes om economie, milieu en samenleving met elkaar te verzoenen. In 1999 leidde het mede in aanmerking nemen van de sociale dimensie naast de milieudimensie tot een nieuwe definitie die meer gericht is op toepassing van een aantal principes die bijdragen aan beter welzijn, meer sociale rechtvaardigheid, en behoud van ecosystemen (zie 2. hierna). 2. Ontwikkeling met drievoudig dividend, die bij ruimtelijke ordening de toekomst van de komende generaties vrijwaart door samenhang tot stand te brengen tussen economsiche ontwikkeling, sociale vooruitgang, milieu, erfgoed, culturele identiteit en solidariteit.